Vaksinimi - Mbrojtje për fëmijën tuaj nga sëmundjet infektive

Për shumë prindër, termi "sëmundje të fëmijërisë" zgjon idenë e sëmundjeve të padëmshme që janë të lehta dhe pa pasoja. Fruthi, shytat, kolla e mirë dhe sëmundje të ngjashme janë gjithçka përveç "gjëra fëmijësh". Sëmundjet mund të jenë shumë të vështira. Disa fëmijë vuajnë nga lëndimet pasuese për gjithë jetën. Edhe me mjetet e mjekësisë moderne, kjo nuk mund të parandalohet gjithmonë. Vaksinimi mund të ndihmojë në parandalimin e shpërthimit të një sëmundjeje.

Kalendari i Vaksinimit i Komisionit të Përhershëm të Vaksinimit (STIKO) aktualizohet çdo vit dhe ofron një përmbledhje të vaksinimeve të rekomanduara në Gjermani për çdo moshë.

Impfkalender

Kalendari aktual i vaksinimit
Shkarkoni përmbledhjen kompakte të të gjitha vaksinave të rekomanduara në formën e kalendarit këtu.

Në Saksoni ekziston një kalendar vaksinimi paksa i modifikuar, të cilin mund ta shkarkoni këtu.

PSE DUHET TA VAKSINOJ FËMIJËN TIM?

Pavarësisht vaksinimit të qëndrueshëm, shumë sëmundje infektive ndodhin rrallë në Gjermani: Viruset dhe bakteret nuk i njohin kufijtë kombëtarë. Shumë njerëz janë vazhdimisht në lëvizje dhe ekziston rreziku që këto sëmundje të futen përsëri në çdo kohë. Sëmundjet infektive mund të parandalohen nga përhapja përsëri këtu përmes niveleve të përhershme të larta të vaksinimit.

SI FUNKSIONON SISTEMI IMUNITAR?

Sistemi ynë imunitar ka për detyrë të na mbrojë nga patogjenët që shkaktojnë sëmundje, të tilla si bakteret ose viruset. Për këtë qëllim, substanca specifike mbrojtëse (antitrupa) formohen nga trupi në rast të një sëmundjeje, të cilat më pas e bëjnë patogjenin të padëmshëm. Në të njëjtën kohë mund të formohen të ashtuquajturat qeliza të kujtesës, të cilat, nëse bien përsëri në kontakt me patogjenin, menjëherë e luftojnë atë para se të shpërthejë sëmundja.

Pikërisht ky proces imitohet me një vaksinim:

Administrohen sasi më të vogla të patogjenit të dobësuar ose të zbutur.

Sistemi imunitar prodhon antitrupa, të cilët më pas qarkullojnë në trup.

Në kontakt me patogjenin e vërtetë, një sëmundje mund të parandalohet.

SI VENDOSET MBROJTJA ME VAKSINIM NË NJË FAZË TË HERSHME?

Në mënyrë që trupi të jetë në gjendje të prodhojë antitrupa të mjaftueshëm kundër një sëmundje infektive të caktuar, ai duhet të jetë "i trajnuar". Për ta bërë këtë, duhet të administrohen disa doza të vaksinës kundër disa sëmundjeve. Në mënyrë që të arrihet mbrojtja më e mirë e vaksinimit, vaksinimet duhet të kryhen në kohët e rekomanduara.


Prandaj, ju duhet absolutisht të filloni herët ndërtimin e mbrojtjes me vaksinim për fëmijën tuaj. Kjo është mënyra e vetme për të mbrojtur fëmijën tuaj në mënyrë efektive në fazën e ndjeshme të foshnjërisë dhe fëmijërisë. Për më tepër nuk është e mirë vetëm për fëmijën tuaj. Nëse sëmundjet nuk përhapen më kjo gjithashtu mbron njerëzit që nuk mund të vaksinohen për shkak të moshës ose sëmundjes.

BËNI VAKSINAT E PAKRYERA


Vaksinat e humbura duhet të bëhen sa më shpejt të jetë e mundur në mënyrë që të garantohet mbrojtja më e mirë e mundshme me vaksinim. Ndërsa disa vaksina mund të jenë efektive për jetën, të tjerat duhet të rikryhen shumë herë, për shembull kur fëmija juaj fillon shkollën ose kur të arrijë adoleshencën.

EFEKTET ANËSORE TË MUNDSHME TË VAKSINËS


Në ditët e sotme vaksinat janë ndër ilaçet më të studiuara, janë shumë të sigurta dhe kanë shumë pak efekte anësore. Por është e mundur që pas një vaksinimi të ketë reaksione të shkurtra të tilla si skuqje ose ënjtje të vendit të injeksionit ose mund të ndodhë një ethe e lehtë. Sidoqoftë, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar pasi është vetëm një shenjë që trupi i fëmijës suaj po i përgjigjet vaksinimit. Për fat të mirë, komplikimet serioze janë shumë të rralla.

RIMBURSIMI I KOSTOVE TË VAKSINIMIT

Shpenzimet për vaksinat e rekomanduara nga STIKO mbulohen nga kompanitë ligjore të sigurimeve shëndetësore. Kjo rregullohet nga i ashtuquajturi udhëzues për vaksinimin.

Shumë vaksina mund ti kryeni te ekzaminimet e zbulimit të hershëm (U4, U6, U7, U9 dhe J1). Pediatri juaj do të jetë i lumtur të shpjegojë opsionet e ndryshme për kombinimin e vaksinave.

Impfkalender

Broshura e vaksinimit në 17 gjuhë 

Laden Sie sich hier die kompakte Übersicht aller empfohlenen Impfungen in Kalenderform herunter.

MAT-DE-2305260-1.0-12/2023

Copyright © 2023 Sanofi-Aventis Deutschland GmbH. Alle Rechte vorbehalten.
Diese Seite richtet sich an Interessenten aus Deutschland.
Für unsere Webseiten wurden Bilder von iStockphoto.com, Fotolia.de, gettyimages.de, pexels.com und photocase.de verwendet.

NUTZUNGSBEDINGUNGEN        DATENSCHUTZ        

KONTAKT        IMPRESSUM